17/4/07

"Πέγκυ" - αυτή η άγνωστη....

Μια και αναφέρθηκε 2-3 φορές ως τώρα η PEGI (Pan European Game Information) σκέφτηκα να κάνω μια παρουσίαση αυτής και των ετικετών της.

Το σύστημα PEGI έχει πέντε ηλικιακές βαθμίδες όπου κατατάσσονται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

Το παιχνίδι είναι κατάλληλο από 3 χρονών και άνωΤο παιχνίδι είναι κατάλληλο από 7 χρονών και άνωΤο παιχνίδι είναι κατάλληλο από 12 χρονών και άνωΤο παιχνίδι είναι κατάλληλο από 16 χρονών και άνωΤο παιχνίδι είναι κατάλληλο από 18 χρονών και άνωΣε κάποιες χώρες της Ευρώπης λόγω διαφορετικής νομοθεσίας έχουμε κάποιες αλλαγές στις δύο πρώτες βαθμίδες όπου αντί για 3 χρονών αναγράφεται 4 και αντί 7 χρονών 6. Στην Ελλάδα πάντως ισχύουν οι πάνω ηλικίες.

Πέραν των ηλικιακών βαθμίδων υπάρχουν και ακόμη 7 σύμβολα που χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Αυτά είναι τα εξής:

Το παιχνίδι περιέχει απεικονίσεις βίαςΤο παιχνίδι περιέχει άσχημη / χυδαία γλώσσαΤο παιχνίδι μπορεί να είναι τρομαχτικό για μικρά παιδιάΤο παιχνίδι απεικονίζει γυμνό, σεξουαλική συμπεριφορά ή αναφοράΤο παιχνίδι απεικονίζει την χρήση ναρκωτικών ή περιέχει αναφορές σε αυτάΤο παιχνίδι απεικονίζει διακρίσεις ή περιέχει υλικό που μπορεί να τις ενθαρύνειΤο παιχνίδι παροτρύνει ή διδάσκει τζόγοΈτσι πάντα ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί στην Ευρώπη θα περιέχει μια ηλικιακή ετικέτα καταλληλότητας στην μπροστινή μεριά της συσκευασίας και εφόσον υπάρχει ανάλογο περιεχόμενο και μια ετικέτα περιγραφής του περιεχομένου στην πίσω μεριά της συσκευασίας.

Για παράδειγμα στο ακόλουθο κουτί ηλεκτρονικού παιχνιδιού:

Στην μπροστινή μεριά της συσκευασίας φαίνεται η ετικέτα που αναφέρει πως το παιχνίδι είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 12 χρονών.


Στην πίσω όψη της συσκευασίας φαίνεται πάλι η ετικέτα "άνω των 12" μαζί επιπλέον με τις ετικέτες περιεχομένου. Στην προκειμένη περίπτωση το παιχνίδι αναφέρεται πως περιέχει σκηνές βίας και άσχημης γλώσσας.

Τέλος, στην σελίδα του PEGI μπορείτε να βρείτε βάση δεδομένων με τα παιχνίδια που έχουν ελεγχθεί και με ποια κατηγορία έχουν καταταχτεί, καθώς επίσης και πληροφορίες για την ταυτότητα και το έργο του PEGI.
http://www.pegi.info/