18/11/07

The Legend of Zelda - Phantom Hourglass

Έχοντας το τελειώσει σχεδόν πλήρως ήρθε η ώρα να γράψω και εγώ την άποψη μου για αυτό το παιχνίδι.

Πρώτα από όλα για όλους τους υποστηρικτές τις σειράς δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το παίξουν. Κατά την γνώμη μου είναι το καλύτερο Zelda που έχει βγει τα τελευταία χρόνια. Προσφέροντας και την Zelda αίσθηση αλλά και πρωτοτυπία ταυτόχρονα, κάτι που φαίνεται να έλειπε στο πρόσφατο Twilight Princess. Αλλά και για όσους δεν έχουν ξανά παίξει Zelda είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι για να αρχίσουν, μια και προσφέρει εύκολο χειρισμό που δεν θα απαιτεί πολύ χρόνο και αφοσίωση για να τον μάθει κάποιος, έξυπνους γρίφους και καλό χιούμορ για να κρατάει τον ενδιαφέρον ψηλά. Επίσης δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος απαραίτητα την ιστορία των προηγουμένων Zelda παιχνιδιών. Μπορεί μεν να είναι συνέχεια του Wind Waker, αλλά εκτός την εισαγωγή του παιχνιδιού που αναφέρει σε περίληψη την ιστορία του Wind Waker, το υπόλοιπο μέρος του παιχνιδιού αποτελεί μια "καινούργια ιστορία".

Ο χειρισμός αποκλειστικά με την οθόνη αφής ίσως να παραξενεύει αρχικά αλλά μετά από λίγη ώρα γίνεται τόσο φυσικός που σε κάνει να σκέφτεσαι πως όλα τα Zelda θα έπρεπε να ήταν έτσι. Μοναδικό μειονέκτημα βρίσκω πως μπορείς να χρησιμοποιείς με αυτόν τον τρόπο χειρισμού μόνο ένα ειδικό αντικείμενο κάθε φορά, χωρίς να έχεις την δυνατότητα "συντομεύσεων" σε διάφορα κουμπιά όπως υπήρχαν στα προηγούμενα Zelda.

Από πλευράς γραφικών, αν και σε μερικά σημεία φαίνονται αδυναμίες και σε σύγκριση με άλλα 3D παιχνίδια του DS, θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Παρόλα αυτά καταφέρνουν να μεταφέρουν την ζωντάνια και τον χαρακτήρα του Wind Waker στο συγκριτικά αρκετά υποδεέστερο σύστημα του DS. Ιδιαίτερα οι εκφράσεις του προσώπου και του σώματος των χαρακτήρων είναι αξιοθαύμαστες. Στην μουσική επίσης δεν υπάρχει κανένα παράπονο και όλα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό επίπεδο.

Σεναριακά το παιχνίδι είναι κάπως ρηχό θα έλεγα (παρά τον Ωκεανό...!). Υπάρχει η βασική ιστορία που χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαρετή δεν μπορεί να πει κανείς πως έχει αυτόν τον επικό χαρακτήρα και την δημιουργία τέτοιων συναισθημάτων των προηγούμενων Zelda. Κάποιοι ίσως το δικαιολογήσουν αυτό λόγω του φορητού συστήματος πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε το παιχνίδι. Παρόλα αυτά μπορώ να αντιπαραθέσω το Link's Awakening το οποίο τα κατάφερε υπερβολικά παραδειγματικά καλά στο να συγκινήσει τον παίκτη παίζοντας το και να προσφέρει μια εμπειρία ισάξια ενός παιχνιδιού σε κονσόλα.

Από διάρκεια η κεντρική ιστορία είναι σχετικά εύκολη και τελειώνει γρήγορα. Παρόλα αυτά ο κόσμος ή μάλλον ο ωκεανός στο παιχνίδι είναι αρκετά μεγάλος και προσφέρει πολλά επιπλέον πράγματα όπως νησιά που δεν υπάρχουν στον χάρτη, θησαυροί στον πάτο της θάλασσας, το γνωστό παιχνίδι με τις ανταλλαγές που ξεκίνησε στο Link's Awakening, μίνι παιχνίδια, διάφορα sub quests, ψάρεμα και τα Spirit Gems (μου λείπουν ακόμη 2 από τα Wisdom και Courage!!! :S) τα οποία ανεβάσουν αρκετά τον χρόνο που θα ενασχοληθεί κάποιος με το παιχνίδι αν θέλει να το τελειώσει πλήρως. Φυσικά υπάρχει και το online battle mode που είναι τόσο απλό αλλά εθιστικό που θα κρατήσει τους ενδιαφερόμενους αρκετά περισσότερο μετά το τέλος του παιχνιδιού. Ιδιαίτερα αν θέλουν να συμπληρώσουν και την λίστα με όλα τα "Big Plays"

Συνολικά θεωρώ το συγκεκριμένο παιχνίδι ως την καλύτερη κυκλοφορία της χρονιάς για το DS. Όποιος το έχει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου για να παίξουμε online ή και να ανταλλάξουμε αντικείμενα.