11/9/10

Νokia Μusic >> Ovi Music

Από σήμερα η υπηρεσία μουσικής της Nokia άλλαξε όνομα και όχι μόνο! Αν και λιγότερο γνωστή από την αντίστοιχη iTunes της Apple δεν θα την χαρακτήριζα ιδιαίτερα άσχημη. Όπως όμως στις περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα της Nokia είχε την κατάρα του «καλή και πρωτότυπη ιδέα αλλά στην πράξη κάπου χάνεται και χαλάει»... Και παρά τις λογικές τιμές (0,99€ το τραγούδι) και την μεγάλη ποικιλία των τραγουδιών που προσφέρει (μεταξύ των οποίων βρήκα και τα περισσότερα τραγούδια της αγαπημένης μου Utada Hikaru, μάλιστα!) το μεγάλο αρνητικό της υπηρεσίας ήταν το DRM!

Για αυτόν τον λόγο ως τώρα η μόνη μου εμπειρία στην πράξη ήταν όταν η Nokia μου δώρισε 5€ για αγορά τραγουδιών καθώς επίσης το κατέβασμα μερικών δωρεάν τραγουδιών που προσφέρουν που και που. Αλλά ακόμη και σε αυτά έρχεται το DRM με τους περιορισμούς που θέτει... Τα τραγούδια μπορούσαν φυσικά να αναπαραχθούν στο Nokia κινητό μου, πέρα από εκεί τα πράγματα ήταν όμως δύσκολα. Σίγουρα υπήρχε η δυνατότητα να επεκταθεί η αναπαραγωγή των αγορασμένων τραγουδιών μέχρι και σε 10 επιπλέον συσκευές. Το θέμα όμως είναι πως λόγω DRM στην πράξη αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο όσο στην θεωρία.

Για τον Linux υπολογιστή μου δεν υπάρχει καν δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων με DRM μια και έρχονται σε αντίθεση η φιλοσοφία των Unix (ανοιχτό λειτουργικό με ανοιχτό κώδικα) και την περιοριστικής φιλοσοφίας του DRM. Επίσης δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για αναπαραγωγή σε οποιοδήποτε απλό mp3 player... Συν όλων αυτών για κάποιο περίεργο λόγο η Nokia δεν επέτρεπε την πρόσβαση στον Μusic Store της από κάποιον υπολογιστή που χρησιμοποιούσε Linux λειτουργικό, κάτι που έκανε την εμπειρία (για εμένα τουλάχιστον) ακόμη πιο περιορισμένη μια και η μόνη επιλογή ήταν η μικρή οθόνη του κινητού...

Όλα αυτά ευτυχώς αποτελούν πλέον παρελθόν! Από σήμερα το Nokia Music μετονομάζεται σε Ovi Music και από ότι φαίνεται αλλάζει και φιλοσοφία! Πλέον όλα τα τραγούδια παρέχονται στο mp3 φόρματ χωρίς DRM! Η πρόσβαση στο μουσικό κατάστημα είναι δυνατή ακόμη και με linux! Και το καλύτερο; Ο κάθε συνδρομητής μπορεί να ξανά κατεβάσει όλα τα αγορασμένα του τραγούδια, κάτι που ήταν πάντα δυνατό, αλλά τώρα έχει την δυνατότητα να τα ξανά κατεβάσει ως mp3 και χωρίς DRM! Κάτι που ανοίγει τους ορίζονται για ελεύθερη αναπαραγωγή παντού!

Όλες αυτές οι αλλαγές φυσικά κάνουν την υπηρεσία πολύ πιο ελκυστική από πριν. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φαν των ψηφιακών αγορών, πλέον δεν νομίζω πως να υπάρχουν σοβαροί λόγοι που να με αποτρέψουν μελλοντικά στο να αγοράσω κάποιο τραγούδι... Αν μη τι άλλο σίγουρα είναι φτηνότερο από το να αγοράσω ένα ολόκληρο CD αν με ενδιαφέρει μόνο ένα τραγούδι.

Μακάρι να έχουμε περισσότερες τέτοιες αλλαγές από την Nokia, ιδιαίτερα ως προς την υποστήριξή ή μη περιορισμό πρόσβασης των Linux συστημάτων.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/9/10 17:21

    Καταπληκτική εξέλιξη. Άλλωστε σκέφτομαι ότι στην επόμενη αλλαγή κινητού θα πάρω είτε Maemo είτε Android, και το Ovi shop όπως αντιλαμβάνομαι διατίθεται και για τις Maemo συσκευές της Nokia, άρα κερδίζει πόντους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Good for nokia, still bad for my pocket, Τα πλεονεκτήματα του να ζεις σε μία χώρα bordello (το λέω ξενικά για να μην φανεί too much το μπουρδέλο... ωχ, το είπα τελικά :P) είναι ότι μπαίνεις στο Pirate bay, κατεβάζεις όσο αντέχει ο σκληρός σου, και βέβαια χωρίς DRM εδώ και πολάαααα χρόνια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A, και ποτέ δεν κατεβάζεις ένα τραγούδι... κατεβάζεις την δισκογραφία του καλλιτέχνη :P μουάχαχαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή