26/3/11

Poyo! (σε 3D)


Με λίγο ψάξιμο κατάφερα να εξάγω από τις φωτογραφίες του 3DS δύο στερεοσκοπικές φωτογραφίες, τις οποίες αργότερα χρησιμοποιώντας αυτό το online εργαλείο τις μετέτρεψα στην παραπάνω που με την χρήση των γνωστών μας κόκκινων/μπλε γυαλιών μπορεί να εμφανιστεί σε τρισδιάστατη μορφή.

Αν η nintendo είναι έξυπνη θα πρέπει να προσθέσει την δυνατότητα αυτοματοποιημένης εξαγωγής των φωτογραφιών σε τέτοια μορφή με κάποιο επόμενο firmware update. Kαι ίσως επίσης αυτόματο μοίρασμα στο facebook όπως είναι ήδη δυνατό με το DSi...

Και μια έχω τα κέφια μου ορίστε ένα οδηγός για το πως μπορεί να γίνει αυτή η δουλειά:

Πως να μετατρέψετε τις 3DS φωτογραφίες σε στερεοσκοπικές φωτογραφίες

Το 3DS αποθηκεύει τις φωτογραφίες στην SD κάρτα και συγκεκριμένα στον φάκελο DCIM > 100NIN03 (τουλάχιστον στο δικό μου σύστημα είναι αυτά τα ονόματα). Από εκεί μπορούν να αντιγραφούν στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή για να επεξεργαστούν.

Κάθε φωτογραφία αποθηκεύεται δύο φορές. Μια φορά σε ένα τυπικό .jpg αρχείο και μια φορά σε ένα .mpo αρχείο. Το .mpo αρχείο, είναι το αρχείο όπου η φωτογραφία είναι τρισδιάστατη. Αν ανοιχτεί μπορεί να εμφανίζεται μεν δισδιάστατη αλλά μέσα στο αρχείο είναι αποθηκευμένη διπλά, με μικρή διαφορά στην οπτική γωνία, παρμένη από τις δύο κάμερες του 3DS. Θα πρέπει από αυτό το αρχείο λοιπόν, να εξάγουμε τις δύο «εκδόσεις» της φωτογραφίας. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα κατάλληλο πρόγραμμα που υποστηρίζει .mpo αρχεία.

Εγώ χρησιμοποίησα στο linux σύστημά μου απλώς το splitmpo.sh bash script (του Dr. Michael Pitchford), μια και είναι απλό στην χρήση και εκτελείται άμεσα (χρειάζεται όμως να είναι εγκατεστημένο το exiftool στο σύστημά για να λειτουργήσει).

Αφού τοποθετηθεί το script στον φάκελο που βρίσκεται το .mpo αρχείο και εκτελεστεί θα δημιουργήσει μεταξύ άλλων 2 φακέλους με τα ονόματα "l" & "r" όπου μέσα θα εξαχθούν οι αντίστοιχες εκδόσεις της φωτογραφίας (στον φάκελο l η φωτογραφία από την αριστερή κάμερα και στον φάκελο r η φωτογραφία από την δεξιά κάμερα).

Ως αποτέλεσμα έχουμε δύο φωτογραφίες με το ίδιο αντικείμενο, απλώς με λίγο διαφορετικές γωνίες τραβήγματος. Αυτές τις δύο φωτογραφίες λοιπόν, μπορούμε να τις ανεβάσουμε εδώ για να δημιουργηθεί η τελική φωτογραφία όπου και οι δύο αρχικές αλληλοκαλύπτονται έχοντας διαφορετική χροιά χρώματος.

Με την χρήση των ειδικών γυαλιών μπορεί κάποιος να απολαύσει πλέον την τρισδιάστατη φωτογραφία χωρίς να έχει 3DS. Βέβαια δεν είναι ακριβώς το ίδιο μια και λόγω της μετατροπής χάνονται τα αρχικά χρώματα της φωτογραφίας. Αλλά από το τίποτα κάτι είναι και αυτό.

Για τους χρήστες windows ή mac εδώ μπορεί να βρεθεί μια λίστα με συμβατά προγράμματα για την επεξεργασία .mpo αρχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου