27/4/11

PSN: Μας πήραν και τα σώβρακα;

Ενώ το PSN βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και μέρες και χωρίς να υπάρχει καμιά πληροφορία για το πότε θα επανέλθει, άρχισαν οι πρώτες απαντήσεις -έστω και ιδιαίτερα συγκρατημένες- από την πλευρά της sony σχετικά με το όλο θέμα.

Οι πληροφορίες για τον λόγο και από ποιον προκλήθηκε στην τελική το όλο πρόβλημα παραμένουν ακόμη λίγο ως πολύ μυστήριο. Ενδιαφέρουσες βρίσκω όμως τις πληροφορίες για το τι είδους προσωπικά δεδομένα πιθανόν έχουν πέσει στα χέρια τρίτων. Δεδομένα όπως όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, στοιχεία πιστωτική κάρτας, ή τέλος πάντων, τα πάντα, που δεν είναι καθόλου ασήμαντα ή ακίνδυνα...

14. What personally identifying information do you suspect has been compromised?

Although we are still investigating the details of this incident, we believe that an unauthorized person has obtained the following information provided by PlayStation Network/Qriocity account holders: name, address (city, state, zip), country, email address, birth date, PlayStation Network/Qriocity password, login, and handle/PSN online ID. Other profile data may also have been obtained, including purchase history and billing address (city, state, zip). If an account holder has authorized a sub-account for a dependent, the same data with respect to that dependent may have been obtained. If an account holder provided credit card data through PlayStation Network or Qriocity, it is possible that the credit card number (excluding security code) and expiration date may also have been obtained.

Διαβάζοντας όλα αυτά με καθησυχάζει το γεγονός πως, όταν γράφτηκα στο PSN ήμουν διστακτικός στο να δώσω τα πραγματικά μου στοιχεία... Όπως επίσης χαίρομαι που τελικά δεν ενέδωσα στην αγορά του Scott Pilgrim από το PSN δίνοντας έτσι τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ εντελώς ήσυχος πλέον. Μια και η απάντηση της sony, ιδιαίτερα στο θέμα της πιστωτικής κάρτας, ως προς το τι μπορεί να κάνει κάποιος σε περίπτωση που του έχουν κλαπεί τα στοιχεία του είναι κάτι του τύπου «παρακολουθείτε τον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας». Δηλαδή περίμενε να σε κλέψει κάποιος που έχει πάρει τα στοιχεία σου και μετά τρέχα-γύρευε... Ίσως το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία του PS3!

Όσον αφορά τον λόγο που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το τοπίο. Αρχικά η sony υποστήριξε πως διενεργούσε κάποιο τυπικό σέρβις στην υπηρεσία. Αργότερα, καθώς η επαναφορά αργούσε όλο και περισσότερο, παραδέχτηκε πως υπήρξε επίθεση χάκερ. Σχεδόν άμεσα σε αυτό αντέδρασαν οι «ανώνυμοι» γνωστοί για τις επιθέσεις τους σε διάφορες εταιρίες και υπηρεσίες που είχαν βάλει μάλιστα και την sony στο στόχαστρο τους για ένα σύντομο διάστημα πρόσφατα. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη για το συμβάν κατηγορώντας ταυτόχρονα της sony πως προσπαθεί να τους ρίξει το φταίξιμο για να μην παραδεχτεί πως η ίδια είχε τρύπες ασφάλειας στην υπηρεσία της. Συνωμοσία; Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο περισσότερο καθυστερεί η λύση τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση για την sony...

Έτσι για ακόμη μια φορά όπως το bug που είχαν κάποια PS3 περίπου πριν έναν χρόνο...
Photobucket

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/4/11 00:56

    Μια καθόλου ωραία τροπή για τα μέλη του PSN...
    Δείχνει για άλλη μια φορά πόσο αδύνατα είναι τα συγκεντρωτικά δίκτυα cloud.
    Και πώς μπορεί ολόκληρη Sony να έχει password και αριθμούς πιστωτικών αποθηκευμένους σε online συστήματα; Δεν είμαι ειδικός, αλλά ξέρω ότι τους κωδικούς δεν πρέπει να τους αποθηκεύεις σε βολικές για τους χάκερ βάσεις, αλλά μόνο το hash τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που ζούμε αυτή τη βδομάδα αποτελεί ΤΟ μεγαλύτερο σκάνδαλο και FAIL στην ιστορία του Gaming εδώ και 30 χρόνια δηλαδή.

    Εφόσον το PSN έχει τρύπες και οι τρύπες αυτές είναι εύκολο να τις εκμεταλευτούν τρίτοι, τι κάθεσαι και τις θαυμάζεις; ΚΛΕΙΣΤΕΣ!

    και Ω του θαύματος τώρα μετά το κακό λέει πως όταν ξανα ανέβει το δίκτυο αυτό θα είναι πολύ πιο ασφαλή και με περισσότερα χαρακτηριστικά...

    Ποιος κοροϊδεύει ποιον.!

    Οι μηνύσεις άρχισαν να πέφτουν και φορείς προσωπικών δεδομένων της Αγγλίας και αυτά είναι μονο η αρχή.

    Βέβαια ας το δούμε και απο την άλλη, είναι τόσο έυκολο να κλέψεις αυτά τα στοιχεία; γιατί τώρα; γιατί μετά απο 4 χρόνια; γιατί δεν το παραδέχτηκε απο την αρχή και είπε ειναι maintenance, γιατί η υπόθεση μου βρωμάει; και το κυριότερο...

    Γιατί είχα τόση τυφλή εμπιστοσύνη στην Sony και έδωσα όλα μου τα πραγματικά στοιχεία;

    Μάλλον εαν δεν πάθεις δεν θα μάθεις, και εγώ μόλις έμαθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή