7/9/11

Οι Android εφαρμογές μου

Με το καινούργιο μου Android κινητό μπόρεσα επιτέλους να περάσω στον «θαυμαστό» κόσμο των apps που κάνουν πλέον τα πάντα (εκτός από τον καφέ... ακόμη!).

Ως «παιδί» της google, πριν καν ξεκινήσω να κατεβάζω εφαρμογές ενθουσιάστηκα με την τέλεια ενσωμάτωση όλης της γκάμας των υπηρεσιών της google στο κινητό μου.

Χρησιμοποιώντας μόνο το gmail μου για να συνδεθώ, όλες οι επαφές μου (κινητά και μη τηλέφωνα, διευθύνεις, email) περάστηκαν στο καινούργιο μου κινητό και δεν χρειάστηκε καν να μπω στον κόπο να περάσω τις επαφές από το παλιό στο καινούργιο. Επιπλέον, όλα τα γενέθλια και τα γεγονότα του ημερολογίου μου συγχρονίστηκαν με το ημερολόγιο του κινητού. Όπως επίσης οι αποθηκευμένοι μου χάρτες και διευθύνσεις στο google maps αλλά και οι google talk επαφές ήταν ήδη εκεί... Και όλα αυτά μόνο με ένα email! Μακάρι να ήταν περισσότερες υπηρεσίες έτσι...

Αφού όλα αυτά ήταν στημένα (και πολύ σύντομα να προσθέσω) είχε έρθει η ώρα και για περισσότερες εφαρμογές από την αγορά της google. Ορίστε λοιπόν μια λίστα με τις πιο χρηστικές (σε κάποιες περιπτώσεις μόνο για εμένα) εφαρμογές android που έχω περάσει στο κινητό μου, χωρίς κάποια συγκεκριμένη σειρά κατάταξης:


Advanced Task Killer
Εδώ δεν χρειάζονται περιγραφές νομίζω.

Team Viewer
Το Team Viewer είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή διαμοιρασμού της επιφάνειας εργασίας. Πόσο μάλλον όταν έχει κάποιος γονείς που τρεις και λίγο χρειάζονται βοήθεια στον υπολογιστή τους, όπου και το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετατρέπεται σε μια τέλεια εφαρμογή για παροχή απομακρυσμένης υποστήριξης για PC. O Client για το android μπορεί να μετατρέψει το κινητό σε ένα πολύ χρήσιμο απομακρυσμένο χειριστήριο του υπολογιστή σας στο σπίτι!

Google Goggles
Μια εφαρμογή που γνώριζα αρκετό καιρό πριν αποκτήσω συμβατή συσκευή και περίμενα πως και πως για να την δοκιμάσω. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής, τραβάει μια φωτογραφία την αναλύει και εμφανίζει πληροφορίες για το αντικείμενο ή αντικείμενα που βρίσκονται στην φωτογραφία.

Barcode Scanner
Αν και το Google Goggles μπορεί να διαβάσει QR Codes, αυτή η εφαρμογή μπορεί να διαβάσει τα πάντα και να κάνει συγκρίσεις τιμών προϊόντων online. Επιπλέον επιτρέπει την δημιουργία εικόνων QR για να μοιραστούν δεδομένα από το κινητό που επιλέγει ο χρήστης όπως πχ links ή επαφές.

Power Schedule
Για να βρω αυτήν την εφαρμογή έπρεπε να ψάξω λίγο. Δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελα, αλλά το πιο κοντινό σε αυτό που μπόρεσα να βρω. Με αυτήν την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει το κλείσιμο και άνοιγμα λειτουργιών του κινητού του σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (και νύχτας) όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του wi-fi, ενεργοποίηση αθόρυβου προφίλ κτλ. Αυτό που ήθελα εγώ ήταν μια εφαρμογή που να κλείνει την συσκευή κατά την διάρκεια της νύχτας και να την ενεργοποιεί ξανά το πρωί. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με κάποια εφαρμογή και θα ήταν δυνατόν ίσως μόνο ως χαρακτηριστικό του ίδιου του λειτουργικού του android. Με το Power Schedule όμως μπορώ να ενεργοποιήσω την λειτουργία πτήσης (που απενεργοποιεί το δίκτυο του κινητού) κατά την διάρκεια της νύχτας. Κάτι που εξοικονομεί μπαταρία και κλείνει την ακτινοβολία που δεν είναι κάτι κακό κατά την διάρκεια του ύπνου.

Öffi
Ο καλύτερος βοηθός για μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς. Υποστηρίζει τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας αλλά και αρκετών άλλων της Ευρώπης (και όχι μόνο). Με την χρήση του γεωγραφικού στίγματος του κινητού φορτώνει τις κοντινότερες τάσεις όπως επίσης και τις live αναχωρήσεις λεωφορείων, τραμ, τρένων κτλ από αυτές. Μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί η βέλτιστη διαδρομή από το Α στο Β αλλά και να εμφανίσει χάρτες.

MVV Companion
Παρόμοιο με το παραπάνω απλώς φτιαγμένο από την εταιρία που διαχειρίζεται τα ΜΜΜ του Μονάχου.

Google Sky Map
Παρόμοια προγράμματα χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια στον υπολογιστή μου. Πάντα όμως σκεφτόμουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αν το είχες μαζί σου έξω από το σπίτι και όχι στον υπολογιστή μέσα. Πλέον γίνεται και αυτό! Το Google Sky Map εμφανίζει στην οθόνη του κινητού τον νυχτερινό ουρανό με αστέρια, πλανήτες και αστερισμούς όπως θα πρέπει να φαίνονται από την τοποθεσία GPS που βρίσκεται το κινητό. Μάλιστα ο χρήστης δεν έχει παρά να κουνήσει το κινητό του στον αέρα, προς όλες τις κατευθύνσεις για να δει ποια αστέρα βλέπει ή θα μπορούσε να δει αν δεν υπήρχε ο φωτισμός της πόλης.

FlickWnn
Ενεργοποιεί την υποστήριξη Ιαπωνικού πληκτρολογίου στο android. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο αλλά ακριβώς ότι χρειάζεται, όποιος το χρειάζεται ;)

skype
Ούτε εδώ νομίζω πως χρειάζονται συστάσεις :)

SoundHound
Αρχικά είχα εγκαταστήσει το Shazam. Που πάνω κάτω έκανε την δουλειά του. Αργότερα όμως είδα πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε καλύτερες κριτικές και το δοκίμασα. Έκτοτε το Shazam πήρε πόδι και είμαι υπέρ ευχαριστημένος με το soundhound. Ο πιο συμαντικός λόγος είναι πως επιτρέπει την προσωρινή offline αποθήκευση κάποιου τραγουδιού που θα ακούσει με την δυνατότητα αναγνώρισης να γίνει αργότερα όταν ξανά υπάρξει δυνατότητα σύνδεσης!

Metal Detector
Ίσως όχι τόσο χρήσιμο αλλά λειτουργεί! Ποιος θα το περίμενε...

Kanji Recognizer
Ένα από τα αγαπημένα μου software για το DS όταν πρώτο βγήκε ήταν το Kanji sonomama Rakubiki Jiten, ένα λεξικό που ξεχώριζε από οτιδήποτε άλλο τότε. Αν όχι το πρώτο, ήταν σίγουρα από τα πρώτα που έδινε την δυνατότητα αναζήτησης kanji μέσω της οθόνης αφής. Ο χρήστης μπορούσε δηλαδή να γράψει το kanji που ψάχνει και να το βρει πολύ γρήγορα και εύκολα χωρίς να ξέρει καν πως διαβάζεται. Μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία από το να μετράς radicals και να ψάχνεις σε λίστες λεξικών. Πλέον ένα τέτοιο λεξικό μπορώ να το έχω και στο κινητό μου! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Obenkyo
Ακόμη μία εφαρμογή για την Ιαπωνική γλώσσα. Το obenkyo παρέχει τεστ για λεξιλόγιο, kanji, αριθμούς, μόρια, hiragana και katakana. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχάριους ως και προχωρημένους χάρις της δυνατότητας επιλογής επιπέδου δυσκολίας σύμφωνα με το JLPT.

Mein o2
Μια εφαρμογή από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας μου. Προσφέρει διάφορες πληροφορίες για τον λογαριασμό μου αλλά το κυριότερο (για εμένα) έχει ενσωματωμένο ένα πρόγραμμα αποστολής web2sms. Κάτι που κάνει πιο εύκολη για εμένα την αποστολή των 50 web2sms που έχω δωρεάν κάθε μήνα, χωρίς να πρέπει να ανοίξω τον browser του κινητού.