28/8/12

Samsung Galaxy ACE & Sony (Ericsson) XPERIA Pro

Μια σχεδόν αιώνια πρόχειρη εγγραφή φτάνει επιτέλους στην δημοσίευση!

Περίπου ένα χρόνο μετά την αγορά του πρώτου μου android κινητού, του Samsung Galaxy ACE, ένα άλλο μοντέλο που ήθελα αρχικά να αποκτήσω άρχισε να γίνεται αρκετά φτηνότερο. Ως που ενέδωσα στον πειρασμό και το αγόρασα. Πρόκειται για το Xperia Pro της κάποτε Sony Ericsson, πλέον σκέτο Sony. Το Xperia Pro ήταν το κινητό που ήθελα εξ αρχής να αγοράσω αλλά λόγω συνεχόμενων καθυστερήσεων στην κυκλοφορία του, δεν μπόρεσα να περιμένω άλλο και πριν το Ν95 μου εκπνεύσει την τελευταία του πνοή αγόρασα το Galaxy ACE.
Γενικά ήμουν ευχαριστημένος με το ACE και ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποια πράγματα από αυτό που μου λείπουν. Παρόλα αυτά είχε μερικά περιοριστικά θέματα με το hardware που με ώθησαν στην αλλαγή προς το xperia pro. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που μου έλειπαν στο Galaxy ACΕ ήταν η έλλειψη εμπρόσθιας κάμερας και φυσικού πληκτρολογίου. Αυτά τα δύο ήταν σημαντικά στοιχεία που ήθελα να έχει το κινητό μου. Πέρα από αυτά, η έλλειψη σένσορα φωτός για αυτόματη αυξομείωση της φωτεινότητας της οθόνης έκανε την χρήση του κινητού αρκετά προβληματική τις ηλιόλουστες ημέρες μια και η φωτεινότητα δεν αυξάνονταν αυτόματα και το να έχω το κινητό συνέχεια με πλήρη φωτεινότητα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την μπαταρία. Επίσης η εσωτερική μνήμη του Galaxy ACE είναι σχετικά μικρή κάτι που δημιουργεί κάποια στιγμή πρόβλημα όταν γεμίσει. Πολλές εφαρμογές προσφέρουν μεν APP2SD αλλά ακόμη και έτσι κάποτε θα γεμίζει η εσωτερική μνήμη. Πάντα είχα μόνο 20ΜΒ ελεύθερα και κάθε φορά που χρειαζόταν κάποιο update είχα πρόβλημα... Τέλος ένα ακόμη στοιχείο που μου έλειψε ήταν η ύπαρξη φυσικού κουμπιού για την γρήγορη ενεργοποίηση της κάμερας και τράβηγμα φωτογραφιών. Πέρα του hardware όμως, από πλευράς software δεν είχα ποτέ παράπονο. Μπορεί μεν η samsung (όπως και οι περισσότερες εταιρίες) να καθυστερεί με τα updates, παρόλα αυτά οι εκδόσεις τις όπως ανακάλυψα εκ των υστέρων έχουν πολλές λειτουργικότητες από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Android. Και μπορεί να μην είδα ποτέ το Ice Scream Sandwich στο Galaxy Ace, η Gingerbread έκδοση του όμως είχα πάρα πολλά στοιχεία του ICS ήδη ενσωματωμένα!
Περνώντας στο Xperia Pro, τα θέματα με το hardware που με ενοχλούσαν στο Galaxy ACE έχουν πλέον λυθεί. Το κινητό διαθέτει εμπρόσθια κάμερα όπως επίσης και φυσικό πληκτρολόγιο. Επίσης η εσωτερική μνήμη είναι αρκετά πιο μεγάλη ώστε να μην έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα χώρου ως τώρα. Με τον σένσορα φωτός γίνεται η αυτόματη αύξηση της φωτεινότητας στον ήλιο. Η οθόνη του είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, η κάμερα μπορεί να τραβήξει HD φωτογραφίες ή βίντεο μέχρι 8ΜΡ και υπάρχει φυσικό κουμπί για την ενεργοποίηση της. Το μοναδικό που δεν μου άρεσε τόσο από πλευράς hardware ήταν τα πλήκτρα για το «μενού» και «επιστροφή» που στο xperia pro είναι φυσικά πλήκτρα και όχι αφής όπως στο ACE. Κάτι που αισθητικά δεν είναι το ομορφότερο πράγμα αλλά ευτυχώς λειτουργικά δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα. Ένας ακόμη μικρός περιορισμός είναι πως η κάρτα μνήμης τοποθετείται πίσω από την μπαταρία όπως και η κάρτα SIM, που κάνει την αφαίρεσή ή αλλαγή της να απαιτεί την απενεργοποίηση του κινητού. Κάτι που είναι όμως αμελητέο μια και σπάνια χρειάζεται αυτό. Τέλος, η μπαταρία έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και ακόμη και με το internet ανοιχτό συνέχεια μου κρατάει μια μέρα, ενώ με κλειστό φτάνει ως και τρεις μέρες.

Το xperia pro ήταν με εγκατεστημένο το android gingerbread και δυστυχώς δεν άργησαν να φανούν οι ελλείψεις σε σχέση με την gingerbread έκδοση του Galaxy ACE. Το πρώτο στοιχείο που μου κακοφάνηκε ήταν η έλλειψη των συντομεύσεων για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του wifi, bluetooth, gps, ήχου και περιστροφής οθόνης μέσα στην quick bar. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για αποκλειστικό χαρακτηριστικό της samsung, αλλά θεωρώ πως είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό γιατί οποιαδήποτε στιγμή και μέσα σε οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί κάποιος να ενεργοποιήσει ή απενεργοποιήσει τις συγκεκριμένες λειτουργίες του τηλεφώνου. Επίσης στο μενού που εμφανίζεται με το παρατεταμένο πάτημα του πλήκτρου απενεργοποίησης, πέραν των επιλογών απενεργοποίησης, λειτουργίας πτήσης κτλ δεν υπάρχει η επιλογή για τα πακέτα δεδομένων του δικτύου κινητής τηλεφωνίας όπως στο ACE. Αντ'αυτού υπήρχε πάντως ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, αυτό της «φωτογράφησης» της συγκεκριμένης οθόνης του κινητού και αποθήκευσης ως εικόνα. Κάτι που στο ACE γίνονταν με το ταυτόχρονο πάτημα των πλήκτρων «μενού» και «home», και που χρειάζονταν λίγη εξάσκηση για να επιτευχθεί. Ως συμπέρασμα η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των παραπάνω λειτουργιών μπορεί να γίνει μόνο από το μενού ή με την χρήση widgets στην αρχική οθόνη. Αυτό όμως απαιτεί περισσότερες κινήσεις που γίνεται ενοχλητικό, ιδιαίτερα όταν κάποιος είναι συνηθισμένος σε πιο πρακτικές και γρήγορες λύσεις. Το συγκεκριμένο θέμα το έλυσα με την χρήση της εφαρμογής 1Tap Quick Bar που δίνει την δυνατότητα προσθήκης των συγκεκριμένων λειτουργιών ή άλλων συντομεύσεων μέσα στην quick bar.

Αριστερά το Galaxy Ace με τι συντομεύσεις και δεξιά το Xperia Pro με το 1Tap Quick Bar
Κάποιες άλλες λεπτομέρειες όπως το κλείδωμα οθόνης που δεν απενεργοποιούσε το απλό ξεκλείδωμα με τον σύρτη όταν χρησιμοποιείται το κλείδωμα με μοτίβο ώστε στην τελική να απαιτούνται δύο ξεκλειδώματα (!), η αρχική οθόνη με τις 5 σελίδες που δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι κενές ή η μη δυνατότητα να ξανά επιστρέψεις στην πρώτη σελίδα στο μενού όταν έχεις φτάσει στην τελευταία ή να κάνεις zoom out και να επιλέξεις σε ποια σελίδα να ξανά κάνεις zoom in (όπως ήμουν συνηθισμένος από το ACE) είναι μικροπράγματα σε σχέση με αυτό που με ενόχλησε ίσως περισσότερα από όλα. Για κάποιον λόγο η sony θεωρεί πως στα κινητά της ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο των επαφών θα πρέπει να λείπει ολοσχερώς. Αλλιώς δεν εξηγείται πως γίνεται ενώ ακόμη και το πιο απλό java κινητό να έχει επιλογή για ημερομηνία γενεθλίων στις επαφές του τα smartphone adroid κινητά της sony να αγνοούν εντελώς αυτήν την επιλογή. Και όχι μόνο δεν υπάρχει επιλογή για την εισαγωγή γενεθλίων αλλά ακόμη και αν μια επαφή έχει γενέθλια καταχωρημένα αυτά δεν εμφανίζονται καν... Την λογική πίσω από αυτήν την έλλειψη δεν μπορώ να την καταλάβω και ακόμη και τώρα σε κάθε update ελπίζω πως θα το αλλάξουν. Δυστυχώς ως τώρα αναγκαστικά χρησιμοποιώ και πάλι τρίτες εφαρμογές για να παρακάμψω αυτήν την παράλειψη του βασικού συστήματος. Με την εφαρμογή Contact Editor Free μπορώ να επεξεργαστώ τις επαφές μου με την δυνατότητα προσθήκης γενεθλίων ή επετείου και με την εφαρμογή exDialer μπορώ να αντικαταστήσω το πρόγραμμα επαφών ώστε να εμφανίζονται και τα γενέθλια.

Μερικά από αυτά τα θέματα όπως το διπλό ξεκλείδωμα λύθηκαν με την αναβάθμιση στο Ice Cream Sandwich. Τα σημαντικότερα όμως όπως το θέμα των επαφών, όχι. Μερικά χαρακτηριστικά δυστυχώς χάθηκαν όπως το τράβηγμα φωτογραφίας της οθόνης από το μενού του κουμπιού απενεργοποίησης. Πλέον γίνεται και στο xperia pro με ταυτόχρονο πάτημα δύο κουμπιών, αυτό της απενεργοποίησης και του χαμηλώματος έντασης. Κάτι που της περισσότερες φορές δεν λειτουργεί και χαμηλώνει απλώς την ένταση... Αλλά είχαμε και την προσθήκη καινούργιων λειτουργιών όπως το ξεκλείδωμα με την μπροστινή κάμερα με αναγνώριση προσώπου. 

Ως συμπέρασμα μπορώ να πω πως από hardware πλευράς το τηλέφωνο είναι ίσως το καλύτερο που είχα ποτέ. Από software κατάφερα να έχω σε γενικές γραμμές το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας όπως και με το Galaxy ACE χρησιμοποιώντας όμως κάποιες τρίτες εφαρμογές και πολύ χρόνο ψάχνοντας για λύσεις και εναλλακτικές διόδους για πράγματα που στο ACE είχα εξ αρχής. Κάτι που ίσως θα πρέπει να λάβει υπόψιν η sony αν θέλει να δει το μερίδιο τής στα smartphones να ανεβεί. Δεν λέω πως δεν είμαι ευχαριστημένος με το Xperia Pro, αλλά σίγουρα για το επόμενο κινητό δεν θα είναι sony με κλειστά τα μάτια...

4 σχόλια:

  1. Όλα αυτά που σχολίασες για την Home Screen των Sony κινητών λύνονται με την εγκατάσταση ενός τρίτου Launcher. Apex και Nova είναι οι καλύτεροι για 4.0.Χ
    Από και και πέρα ποτέ δε με πολυένοιαξε το θέμα των ελλιπών χαρακτηριστικών στοιχείων των επαφών (τι είπα μόλις τώρα;) αλλά εννοείτε θα πρέπει να το λύσει η Sony.

    Άλλωστε μη ξεχνάς ότι πέρα απο τα κινητά της ίδιας της Google (NEXUS) όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούν Custom Android. το καθαρό (Vanilla) το έχει μόνο το εκάστοτε Nexus.

    Ως εκ τούτου η Samsung με το Touchwiz ή όπως το λέει έχει τα πρωτεία για το "3rd Party ντύσιμο" με την Sony να υστερεί με το Timescape.

    Άλλωστε οι πωλήσεις μιλάνε από μόνες τους. Πρώτη στον κόσμο είναι η Samsung.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τότε το επόμενο που θα δοκιμάσω θα είναι ένας launcher αν και το home screen ήταν το λιγότερο όπως έγραψα αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν το θέμα με τις επαφές.

    Πρώτη μεν αλλά δυστυχώς κανένα messenger android ή κανένα αξιόλογο νομίζω γιατί είχαν ένα πολύ βασικό παμπάλαιο μοντέλο... Και το πληκτρολόγιο ήταν ο βασικό λόγος όπως γνωρίζεις για το xperia pro ;)

    Αλήθεια, Jelly Bean παίζει με την xperia σειρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. JB θα έχει κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, για τα μοντέλα του 2012, άρα εμείς επίσημα τουλάχιστον δε θα γευτούμε ζελεδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή