20/6/13

Η τελευταία βραδιά στην Νάπολη

Η Νάπολη είναι μια πόλη βρόμικη, θορυβώδης με υπερβολική κίνηση και αναρχία στους δρόμους. Σε κάθε γωνία, ιδιαίτερα το βράδυ στέκεται ή περιπολεί ή αστυνομία ή οι καραμπινιέροι για να δίνουν παρουσία. Ακόμη και στην Γερμανία που λένε πως η αστυνομία είναι παντού, δεν είδα τόσο πολύ. Τα μεσημέρια γίνεται σιέστα και όταν τα μαγαζιά κλείνουν ταμπουρώνονται έτσι ώστε δεν φαίνεται καν τι μαγαζί υπάρχει πίσω από τις μεταλλικές πόρτες ή το κατεβασμένο στόρι. Σε κάθε γωνιά υπάρχουν εκκλησίες. Τόσες πολλές και μικρές που ελάχιστες λειτουργούν ή είναι συντηρημένες και αν σε μια γωνιά δεν υπάρχει εκκλησία θα υπάρχει μια εικόνα ή ένα μικρό εκκλησάκι με λουλούδια ή κεριά. 

Τα αρχαία έχουν ενσωματωθεί / χτιστεί από τα νέα και αφήνουν ένα άρωμα μυστηρίου παλιάς εποχής όταν για παράδειγμα ακριβώς πάνω από τα κατάλοιπα του αρχαίου αμφιθεάτρου όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Νέρωνας υπάρχει οικοδομή και υπνοδωμάτια όπου ζουν άνθρωποι.

Φαγητό υπάρχει επίσης παντού και οι πιτσαρίες έχουν την τιμητική τους. Οι ντόπιοι και αυτοί που δεν θέλουν να το παίξουν καθαροί τουρίστες για να καθίσουν σε εστιατόριο τρώνε και πίνουν έξω από τα φαγάδικα στις πλατείες και τους δρόμους, δίνοντας τους ζωή τις βραδινές ώρες. Αλλά πάντα υπάρχουν και τα σκοτεινά στενά δρομάκια χωρίς ψυχή, όπου μερικοί ίσως δεν τολμούν να περάσουν την νύχτα. 

03/06/2013

arrivederci Napoli

1 σχόλιο: