29/7/11

Μείωση τιμής 3DS

no more?
Από ότι φαίνεται η φούσκα της Nintendo έσκασε. Πάνε οι καιροί όπου με το DS και το Wii «χέστηκαν στο τάληρο» και τώρα η «μαμά» αναγκάζεται να αναμαζευτεί με το 3DS λόγω των μη αναμενόμενων πωλήσεων.

Πολλοί το είπαν πως ήταν ακριβό πριν ακόμη κυκλοφορήσει αλλά η nintendo δεν έδωσε σημασία. Τώρα όμως βλέποντας την πραγματικότητα μειώνει την τιμή του περίπου 5 μηνών φορητού της κατά 40% στην Ιαπωνία και 30% σε Ευρώπη και Αμερική. Για όσους βιάστηκαν, μεταξύ αυτών και ο γραφών, να αγοράσουν το 3DS, ως συγνώμη η nintendo κάνει δώρο 10 παιχνίδια  NES (μεταξύ των οποίων: Super Mario Bros., Donkey Kong Jr., Balloon Fight, Ice Climber και The Legend of Zelda) και άλλα 10 GBA παιχνίδια (Yoshi’s Island: Super Mario Advance 3, Mario Kart: Super Circuit, Metroid Fusion, WarioWare, Inc.: Minigame Mania, Mario vs. Donkey Kong κ.α.)

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά, ώστε να παραδεχτεί έτσι απλά μια εταιρία την λάθος πολιτική της και να αναμαζευτεί. Αλλά η οικονομική κρίση, ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, η έλλειψη παιχνιδιών με την κυκλοφορία της κονσόλας και οι αρκετές ακυρώσεις που έγιναν πρόσφατα ήταν σίγουρα αρκετοί λόγοι προς αυτήν την απόφαση

Όπως πάντα, τέτοιες κινήσεις έχουν ίσως μεν θετικό αντίκτυπο για όσους θα ήθελαν να αγοράσουν το 3DS. Αλλά αυτοί που το έχουν αγοράσει ήδη, νιώθουν αδικημένοι. Τα 20 παιχνίδια που τους κάνει η nintendo δώρο ίσως να είναι καλύτερα από το τίποτα. Αλλά τα NES παιχνίδια είναι σήμερα κατά πολύ ξεπερασμένα και προφανώς δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία στα μάτια αρκετών παικτών.

Επιπλέον, τα GBA παιχνίδια προφανώς αξίζουν περισσότερο. Αλλά στην τελική τα άτομα που έκαναν την αγορά του 3DS τόσο νωρίς, έχουν κατά πάσα πιθανότητα μια σχετική «προϊστορία» με την nintendo. Κατά τον κανόνα δεν είναι δηλαδή άτομα που δεν έχουν παίξει ποτέ στο παρελθόν παιχνίδια της nintendo. Οπότε αν και καλά τα GBA παιχνίδια φοβάμαι πως οι περισσότεροι τα έχουν αγοράσει και παίξει ήδη όταν είχαν κυκλοφορήσει... Τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση έτσι είναι. Θα προτιμούσα καινούργια και φρέσκα παιχνίδια ως μια αξιοπρεπή «συγνώμη». Όχι κάτι που δεν με ενδιαφέρει ή το έχω παίξει ήδη...

Αναρωτιέμαι αν αυτήν η σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα κάνει την nintendo ακόμη πιο προσεκτική στις κινήσεις της πλέον με το ερχόμενο Wii U.