1/5/12

Το πρώτο μου gadget: LiveView

Αυτό που μου έλειψε με την μετάβασή μου από το Nokia N95 στο Samsung Galaxy Ace ήταν τα φυσικά κουμπιά για τον έλεγχο της μουσικής. Αν και το Ν95 είχε κουμπιά για: », ►, ■, «, στο Gaxay Ace για την πλοήγηση στην μουσική πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή η εφαρμογή της μουσική για να γίνει η πλοήγηση πατώντας τα ανάλογα κουμπιά. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα χρήσης gestures πάνω στην οθόνη αφής, κάτι που όμως βοηθάει ελάχιστα, όταν έχεις το κινητό μέσα στην τσέπη σου, μια και θα πρέπει πάντα να το βγάζεις έξω για να κάνεις μια ενέργεια. 

Όταν τυχαία ανακάλυψα μια σελίδα για το Sony Ericsson LiveView όπου, μεταξύ άλλων, περιγράφονταν πως μπορεί να ελέγξει την μουσική, σε συνδυασμό με την τιμή στην οποία το ανακάλυψα στο eBay (25€), αποφάσισα αυθόρμητα να το αγοράσω. 

Λίγες μέρες αργότερα το είχα στα χέρια μου και μπόρεσα να δω και με τα μάτια μου αν αξίζει, αν είναι χρήσιμο ή απλώς ένα gimick gadget που ίσως ενθουσιάζει αρχικά αλλά σύντομα δεν χρησιμεύει σε κάτι ουσιαστικό.

Κατά αρχήν, τι είναι το LiveView; Είναι μια μικρή οθόνη που συνδέεται μέσω bluetooth με android κινητά (απαιτεί android 2.0+) και εμφανίζει ειδοποιήσεις. Για την σύνδεση με το κινητό χρειάζεται επίσης η εφαρμογή LiveView Application. Από το κουτί του, εφόσον συνδεθεί με το κινητό, το LiveView μπορεί να εμφανίσει την ώρα, ειδοποιήσεις και προβολή εισερχομένων μηνυμάτων, τις εισερχόμενες αναπάντητες κλήσεις, τις ειδοποιήσεις του ημερολογίου και ειδοποιήσεις από το twitter, facebook ή κάποιο rss feed. Η επιλογή find my phone κάνει το κινητό να χτυπά με έναν δυνατό τόνο ώστε να βρεθεί αν δεν θυμάται κάποιος που το έχει αφήσει. Επίσης, αν κατά την χρήση του κάποιος καλέσει, το τηλέφωνο και όνομά του εμφανίζονται στην οθόνη με την δυνατότητα σίγασης της κλήσης. Και τέλος, όπως ανέφερα και πριν, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της μουσικής αλλά και αυξομείωσης της έντασης της.
Πέρα από αυτές τις λειτουργίες, υπάρχουν στο Android Play και διάφορα άλλα plugin που μπορούν να εγκατασταθούν επιτρέποντας περισσότερες λειτουργίες.

Κάθε φορά που λαμβάνεται μια ειδοποίηση ένα μικρό πράσινο LED αναβοσβήνει (κάτι μου θυμίζει αυτό!) και επίσης υπάρχει η δυνατότητα δόνησης. Η ειδοποίηση τότε μπορεί να εμφανιστεί και, ανάλογα το είδος να διαβαστεί το περιεχόμενο (πχ sms). Υπάρχει επίσης η επιλογή να ανοιχτεί η αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό, πχ για τα sms ανοίγεται αυτόματα το sms και μόλις βγάλεις το κινητό από την τσέπη μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις την απάντησή σου.  Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το liveview είναι να ανοίξει περιεχόμενο που λήφθηκε πριν αυτό συνδεθεί με το κινητό. Δηλαδή δεν μπορεί να ανοίξει και να εμφανίσει όλα τα sms του κινητού, παρά μόνο αυτά που λήφθηκαν όσο ήταν σε σύνδεση με το κινητό.

Το liveview μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με ένα κλιπ, για να αγκιστρωθεί σε κάποιο ρούχο, τετράδιο, ντοσιέ κτλ. ή με λουράκι για να φορεθεί σαν ρολόι.

Gimick ή χρήσιμο εργαλείο; Η απάντηση δεν είναι εύκολη μια και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις και ανάγκες του καθενός. Ως ιδέα είναι καλή και συνεχίστηκε από τη Sony Ericsson με το Smart Watch, αλλά η αρχικά υψηλή τιμή του (70-100€) σίγουρα ήταν ο λόγος που το απέτρεψε να διαδοθεί μαζικά. Η χαμηλή τιμή με την οποία το βρήκα δικαιολογεί ίσως περισσότερο την αγορά παρά τους περιορισμούς του. Όπως για παράδειγμα, η απαίτηση να συνδεθεί με το κινητό για να εμφανιστεί η ώρα. Η οποία παραμένει μεν στο liveview και αφού αποσυνδεθεί το κινητό αλλά όχι και αφού απενεργοποιηθεί. Τότε όταν ξανά ενεργοποιηθεί το liveview θα πρέπει να ξανά συνδεθεί με το κινητό για να εμφανιστεί ή ώρα. Ένα δεύτερο πρόβλημα που συνάντησα ήταν ο έλεγχος της μουσικής. Κάτι που όμως δεν είναι φταίξιμο της Sony Ericsson. Το liveview μπορεί να ελέγξει τους music players της sony αλλά και τους default android music players. Το πρόβλημα είναι όταν άλλες εταιρίες επεξεργάζονται τον default στις δικές τους εκδόσεις κινητών. Όπως πχ η Samsung. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα ο music player να μην αναγνωρίζει τις εντολές και πέραν του ήχου να μην αντιδρά καθόλου. Το πρόβλημα είχα και εγώ αλλά λύθηκε σχετικά εύκολα με την απεγκατάσταση του samsung music player και την εγκατάσταση του default android που εκτός από μερικές οπτικές διαφορές είναι ουσιαστικά ακριβώς ο ίδιος.

Για εμένα μου φάνηκε αρκετά χρήσιμο σε περιπτώσεις όπως στην δουλειά όπου το κινητό πρέπει να μείνει αθόρυβο στην τσέπη ή στην τσάντα. Με το liveview μπορώ παρόλα αυτά ανά πάσα στιγμή να βλέπω ποιος με πήρε τηλέφωνο και τι sms, e-mail ή άλλες ειδοποιήσεις λαμβάνω. Επίσης δίνει μεγαλύτερη ελευθερία όταν ακούω μουσική μια και δεν πρέπει να έχω πάντα το κινητό στο χέρι όταν θέλω να προσπεράσω ή να ξανά ακούσω κάποιο τραγούδι, ή να αυξομειώσω την ένταση της μουσικής.

Για εμένα για την τιμή που το βρήκα αξίζει, αλλά για περισσότερα όχι· μια και δεν είναι κάποιο εξάρτημα το οποίο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της χρήσης κινητού.