21/9/10

Kingdom Hearts: Birth by Sleep

Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει το 1/3 του παιχνιδιού, νομίζω πως είναι ώρα να γράψω μερικά πράγματα για το παιχνίδι που ξανά έβγαλε το PSP από το ντουλάπι (!) και έχει την απόλυτη «gaming αφοσίωσή» μου αυτές τις μέρες (συγνώμη FFVII, θα πρέπει να περιμένεις :-P).

Μία από τις αναμενόμενες κυκλοφορίες του Σεπτέμβρη φέτος ήταν το επόμενο κομμάτι της σειράς Kingdom Hearts, που αυτήν την φορά μας πηγαίνει στον παρελθόν εξιστορώντας τα γεγονότα που έγιναν και οδήγησαν στην αρχή της περιπέτειας του Sora και των φίλων του στο πρώτο παιχνίδι. Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρία μέρη με κάθε μέρος να διηγείται την ιστορία από την πλευρά του καθένα εκ των τριών χαρακτήρων του παιχνιδιού: Terra, Ventus και Aqua.

Γενικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος από το παιχνίδι. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα παρά τους πιασάρικους και σχεδόν κλισέ, πλέον, διαλόγους. Στο σύστημα μάχης έχει πέσει πολύ καλή δουλειά και γενικά το παιχνίδι παίζεται ευχάριστα. Αλλα.... για κάποιο λόγο πριν καλά-καλά ξεκινήσω στο παιχνίδι, ήδη με είχε εκνευρίσει! Και αυτό λόγω της «install data» επιλογής.

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι προαιρετική μια και δεν απαιτείται για να «τρέξει» το παιχνίδι αλλά και χωρίς αυτήν οι χρόνοι φορτώματος από το UMD είναι υπερβολικά μεγάλοι! Οπότε, νομίζω πως γίνεται σχεδόν υποχρεωτικό να εγκαταστήσει ο παίκτης κάποια αρχεία στο memory stick του PSP.


Η ιδέα κάθε άλλο παρά κακή είναι αφού εκτός από τους μικρότερους χρόνους φορτώματος έχει ως αποτέλεσμα να ακούγεται λιγότερο και το (για εμένα τουλάχιστον) εκνευριστικό «γουργουρητό» του UMD. Πιθανόν να βοηθάει και σε επιμήκυνση της διάρκειας της μπαταρίας μια και το UMD drive, το οποίο απαιτεί αρκετή ενέργεια, δεν δουλεύει συνέχεια. Χωρίς πολύ σκέψη, το πρώτο πράγμα που έκανα αφού έβαλα το δισκάκι μέσα στο PSP ήταν να επιλέξω την εγκατάσταση. Η οποία πριν να αρχίσει, προτρέπει να συνδέσεις το PSP στο ρεύμα για να μην τελειώσει η μπαταρία κατά την διάρκειά της. Αλλά μια και η μπαταρία μου ήταν φαινομενικά γεμάτη (και οι 3 μπάρες γεμάτες), συνέχισα χωρίς να το συνδέσω στην πρίζα. Όλα φαίνονταν να είναι εντάξει, όμως με το που άρχισε η εγκατάσταση βγήκε αμέσως ένα μήνυμα σφάλματος πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επειδή το επίπεδο της μπαταρία είναι χαμηλό!


Έτσι, αποφάσισα να παίξω πρώτα λίγο, μέχρι να τελειώσει η μπαταρία και μετά καθώς θα το φορτίζα θα ξανά δοκίμαζα με την εγκατάσταση. Εφόσον θα είναι στην πρίζα, σκέφτηκα, πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Στην πράξη όμως αποδείχτηκε το αντίθετο... Παρά την πρίζα το παιχνίδι πάλι δεν έκανε την εγκατάσταση, παραπονούμενο πως το επίπεδο της μπαταρίας είναι χαμηλό!! Μην έχοντας άλλη επιλογή, άφησα το PSP κλειστό να φορτίζει. Αργότερα όταν η φόρτιση είχε τελειώσει, το έβγαλα από την πρίζα, το άνοιξα και έκανα μια ακόμη προσπάθεια για την εγκατάσταση.... Αλλά και πάλι τζίφος.... Το γνωστό σφάλμα με την μπαταρία δεν άφηνε να τελειώσει η εγκατάσταση. Ή μάλλον, δεν την άφηνε καν να αρχίσει! Τελικά όπως αποδείχτηκε πρέπει και η μπαταρία να είναι γεμάτη αλλά και το PSP να είναι συνδεμένο στο ρεύμα.... Μόνο έτσι κατάφερα να κάνω την εγκατάσταση. Κάτι που βρίσκω ιδιαίτερα ανόητο και μη πρακτικό. Και η τσιγκουνιά της sony στο μήκος του καλωδίου δεν βοηθά τα πράγματα... Είναι τόσο κοντό (μόλις 1μ. / συγκριτικά το καλώδιο του DS είναι 2μ. και του κινητού μου 1,75μ) που σε αναγκάζει να πρέπει να καθίσεις υπερβολικά κοντά σε μια πρίζα και όχι αναπαυτικά στον καναπέ ή μια καρέκλα για να μπορείς να το χειριστείς / να παίξεις...


Αλλά εντάξει, ας μην είμαι παραπονιάρης. Την εγκατάσταση την κάνεις μόνο μια φορά και τελείωσε. Δεν είναι τόσο τραγικό που υπήρχαν κάποια μικρά προβλήματα με αυτήν... Αλλά(2).... Για κάποιον λόγο, παρά την εγκατάσταση το παιχνίδι δεν φαίνεται να φορτώνει καθόλου πιο γρήγορα... Το UMD ακούγεται το ίδιο συχνά όπως και πριν και οι χρόνοι φορτώματος παραμένουν πολύ μεγάλοι... Προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου πως είναι μόνο η ιδέα μου και το παιχνίδι σίγουρα φορτώνει έστω λίγο πιο γρήγορα, είχα ήδη παίξει μερικές ώρες ως που, στο μενού του παιχνιδιού ανακάλυψα ένα υπό-μενού που λέγονταν «config». Εκεί πέρα εκτός από τις κλασικές ρυθμίσεις για την κάμερα, χάρτες κτλ που υπάρχουν σχεδόν στα περισσότερα παιχνίδια, υπήρχαν και κάποιες επιλογές περισσότερο «τεχνικού τομέα». Μεταξύ άλλων υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των χρωμάτων και η ταχύτητα του επεξεργαστή. Και μια ακόμη τρίτη επιλογή για το αν το παιχνίδι θα φορτώνει μόνο από το UMD ή αν θα χρησιμοποιεί επίσης και τα δεδομένα που εγκαταστάθηκαν... Μπίνγκο! Ενεργοποιώντας αυτήν την επιλογή έκανε το παιχνίδι πράγματι να φορτώνει πολύ πιο γρήγορα από ότι πριν και χωρίς να χρησιμοποιεί συνέχεια το UMD drive... Αλλά... ένα λεπτό! Γιατί αυτή η επιλογή είναι από default απενεργοποιημένη; Για τα χρώματα και την ταχύτητα της CPU είναι κατανοητό, μια και το ίδιο το παιχνίδι προειδοποιεί πως η ενεργοποίηση της πρώτης επιλογής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και της δεύτερης έχει ως αποτέλεσμα να τελειώνει η μπαταρία πολύ πιο γρήγορα. Αλλά η τρίτη επιλογή γιατί να υπάρχει καν; Εφόσον ήδη στην start screen μπορεί ο παίκτης να επιλέξει να εγκαταστήσει το παιχνίδι, δεν είναι λογικό πως εφόσον κάνει την εγκατάσταση ΘΕΛΕΙ να την χρησιμοποιήσει για να φορτώνει το παιχνίδι πιο γρήγορα; Γιατί να πρέπει να μπει στον κόπο να ενεργοποιήσει την εγκατάσταση αφού την έχει κάνει ήδη; Και γιατί όταν τελείωσε η εγκατάσταση δεν υπήρχε κανένα μήνυμα που να πει στον παίκτη πως πρέπει να την ενεργοποιήσει από το μενού μέσα στο παιχνίδι; Πως θα ξέρει ο παίκτης καν, ότι υπάρχει αυτή η επιλογή στο συγκεκριμένο υπό μενού; Και μην μου πει κανένας για manual, μια και αμφιβάλω πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει κάποιος όταν πάρει ένα παιχνίδι που θέλει παίξει στα χέρια του, είναι να καθίσει και να διαβάσει αναλυτικά τις οδηγίες...

Sorry, squenix, αλλά σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ένα μεγάλο fail...

ΥΓ.: Επίσης, για ποιον λόγο τα δύο πρώτα μέρη της τελευταίας μάχης του Terra είναι εξευτελιστικά εύκολα ενώ το τρίτο εξευτελιστικά δύσκολο; Give me a break Squenix....